«Νίκος Παπαϊωάννου: Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε και να δυναμώσουμε», συνέντευξη στην Έλενα Αποστολίδου, Μακεδονία της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 12/9/2020

Ο πρύτανης του ΑΠΘ μιλάει στη “ΜτΚ” για τις δυσκολίες της «πρωτόγνωρης και αμείλικτης πραγματικότητας» που έφερε η πανδημία και κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πανεπιστήμιο, αλλά και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ολοκληρώνοντας έναν χρόνο στον πρυτανικό θώκο του ΑΠΘ, του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, ο Νίκος Παπαϊωάννου σε μια διαφορετική συνέντευξη μιλάει στη «ΜτΚ» για τις δυσκολίες της «πρωτόγνωρης και αμείλικτης πραγματικότητας» που έφερε η πανδημία και κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πανεπιστήμιο. Λίγο πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, αναφέρεται στα σχέδια του που έχουν ως επίκεντρο την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου μέσα από συνεργασίες και συμφωνίες με ξένα ιδρύματα, αλλά και την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα οδηγήσει στην ισχυροποίηση της σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τη μετεξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει…

Φύσει αισιόδοξα και βάσιμα θετικά, με πολύτιμο εφόδιο την εμπειρία που αποκομίσαμε κατά την προηγούμενη, που ήταν και η πρώτη της θητείας των νυν πρυτανικών Αρχών. Κληθήκαμε να προσαρμοστούμε στους όρους μίας αιφνίδιας, πρωτόγνωρης και αμείλικτης πραγματικότητας που επέβαλε η πανδημία. Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε και να δυναμώσουμε. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε το ίδιο σκληρά και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, έχοντας θέσει στέρεες βάσεις για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για το Πανεπιστήμιό μας.

Στα σχέδια του Πανεπιστημίου είναι… 

Η με κάθε δυνατό τρόπο υποστήριξη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, για την ισχυροποίηση της σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τη μετουσίωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες, πάντοτε προς όφελος της κοινωνίας. Με εχέγγυο τη διεθνή αναγνώριση του Αριστοτελείου, όπως πιστοποιείται από τις υψηλές θέσεις που καταλαμβάνει στις σημαντικότερες λίστες παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων, στοχεύουμε στην προσέλκυση φοιτητριών και φοιτητών από το εξωτερικό αξιοποιώντας τα νομοθετικά εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, όπως η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός μας είναι εξωστρεφής και περιλαμβάνει τη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών και συμφωνιών με μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο θητείας στον πρυτανικό θώκο…

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη και εμπιστοσύνη όλων των μελών της οικογένειας του Αριστοτελείου, την πίστη τους στον κοινό μας στόχο να κάνουμε το Πανεπιστήμιό μας ακόμη καλύτερο, πιο μεγάλο, πιο ασφαλές, πιο εξωστρεφές, πιο ανοιχτό στην κοινωνία. Έθεσα υποψηφιότητα στις πρυτανικές εκλογές συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η εκπροσώπηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να υλοποιήσω ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη βελτίωση κάθε έκφανσης της πανεπιστημιακής ζωής. Ανεξάρτητα αν με τίμησαν ή όχι με την ψήφο τους την επομένη των πρυτανικών εκλογών καθεμία και καθένας εργάστηκαν από την πλευρά που τους αναλογεί για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και πάνω από όλα οι συνάδελφοι και φίλοι εκλεγμένοι αντιπρυτάνεις Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Χαράλαμπος Φείδας, Δημήτρης Κωβαίος και Ευστράτιος Στυλιανίδης. Είναι, λοιπόν, κατάκτηση όλων μας ό,τι επιτύχαμε. Όλες και όλοι απολαμβάνουμε ότι πλέον κινούμαστε χωρίς φόβο στους χώρους του Πανεπιστημίου, καθώς τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν εξαλειφθεί. Όλες και όλοι ωφελούμαστε στην καθημερινότητα της εργασίας μας από τη μείωση του γραφειοκρατικού άχθους, καθώς προχωρά γοργά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διοικητικών υπηρεσιών του ΑΠΘ. Έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για να πετύχουμε κάθε στόχο που έχουμε θέσει.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία και εξεταστική… 

Κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει το Αριστοτέλειο, για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξ αποστάσεως διδασκαλία και να προχωρήσουμε σε εξ αποστάσεως εξετάσεις. Στον πυρήνα του σχεδιασμού μας ήταν ο στόχος να μη χαθεί το εξάμηνο. Χωρίς καμία διάθεση εξιδανίκευσης της εικόνας και των δυσκολιών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αναγνωρίζεται δημόσια -εντός και εκτός του ΑΠΘ- ότι ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, ήμασταν πρωτοπόροι σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία, δείξαμε τον δρόμο και με μία εξαιρετικά οργανωμένη υποδομή διαχείρισης και υποστήριξης των ηλεκτρονικών μαθημάτων και εξετάσεων (το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μαθημάτων της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ) η ακαδημαϊκή χρονιά ολοκληρώθηκε ομαλά. Όσο αποφασισμένοι κι αν ήμασταν, όσο καλό σχεδιασμό κι αν είχαμε ως διοίκηση, δε θα πετυχαίναμε, αν την προσπάθεια δεν πίστευε και δεν αγκάλιαζε κάθε εμπλεκόμενος στη διαδικασία: τα μέλη της Συγκλήτου, κάθε διδάσκουσα και διδάσκων, οι τεχνικοί υποστήριξης και φυσικά οι φοιτήτριες και φοιτητές μας.

Η συμμετοχή του ΑΠΘ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αποτελούν τη συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων αποτελεί… 

Έμπρακτη απόδειξη του ισχυρού επιστημονικού αποτυπώματος του Αριστοτελείου, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Το Πανεπιστήμιό μας συνέπραξε με επτά κορυφαία ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από πέντε χώρες δημιουργώντας τη συμμαχία EPICUR, η οποία επιλέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αποτελεί αναγνώριση των πολυετών προσπαθειών προκειμένου να ισχυροποιηθεί η παρουσία του Αριστοτελείου στον ευρωπαϊκό αλλά και τον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.

Η διασύνδεση του ΑΠΘ με την πόλη της Θεσσαλονίκης ενισχύεται… 

Από την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη, που εδώ και ένα χρόνο δεν αποτελεί απλώς ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, αλλά και ένα μεγάλο ανοιχτό πάρκο, που εκτός από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, χαίρονται όλοι οι πολίτες, οι οικογένειες με μικρά παιδιά. Έτσι γίνεται συνείδηση σε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης, πως το Αριστοτέλειο είναι ζωντανό κύτταρό της, είναι η ίδια η πόλη. Η νέα αυτή διάδραση συμβάλλει ώστε οι ποικίλες δράσεις του Πανεπιστημίου που προσφέρονται στην τοπική κοινωνία να έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση. Φυσικά η διασύνδεση του ΑΠΘ με την πόλη δεν περιορίζεται στην τεράστια συνεισφορά του στο τοπικό ΑΕΠ, στην προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας. Κάθε μας δράση έχει κοινωνικό πρόσημο και εμπλέκει μέσα από σημαντικότατες συνέργειες αυτοδιοικητικούς, ερευνητικούς, παραγωγικούς, επιχειρηματικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς φορείς της πόλης.

 * Δημοσιεύθηκε στο ένθετο για την Παιδεία στη “ΜτΚ” στις 12/13 Σεπτεμβρίου 2020

Πηγή: makthes.gr

https://www.makthes.gr/nikos-papaioannoy-kataferame-na-antepekselthoyme-kai-na-dinamwsoyme-311640