«Προσπαθούμε να κάνουμε πράξη το ‘Brain gain’», δηλώσεις στη Citymag Thessaloniki

Δημοσιεύθηκε στις 8/2/2020

Ιδιαίτερα περήφανος για τις πολλές ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε πληθώρα τομέων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δηλώνει, μιλώντας στη «Citymag», ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος στηρίζουν πάντοτε και με όλα τα διαθέσιμα και δυνατά μέσα τους φοιτητές του.

«Οι ομάδες αυτές παράγουν αξιόλογο έργο, το οποίο ξεπερνά τα όρια του πανεπιστημίου, αλλά και της ίδιας της χώρας, καθώς οι φοιτητές μας συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μάλιστα, διακρίνονται, κερδίζοντας σημαντικά βραβεία ανάμεσα σε πολυπληθείς συμμετοχές από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού – π.χ. η «iGEM Thessaloniki», η «Aristotle Racing Team» και άλλες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου. «Αυτό δείχνει ότι οι φοιτητές μας δεν επαναπαύονται, αλλά διαλέγουν τον δρόμο της συνεχούς μάθησης και του διαρκούς αγώνα, θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο, στοχεύοντας όλο και υψηλότερα. Η θέληση και ο ζήλος που δείχνουν για την έρευνα θα τους καταστήσουν τους επιστήμονες του αύριο, που χρειάζονται το πανεπιστήμιο, η κοινωνία, η χώρα μας». Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, το πανεπιστήμιο αποδεικνύει συνεχώς τη δυναμική και την εξωστρέφειά του: «Οι φοιτητές των ερευνητικών ομάδων του πανεπιστημίου μας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές – μαζί με τους καθηγητές μας – της διεθνούς ακτινοβολίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», τονίζει ο πρύτανης, συμπληρώνοντας ότι το υψηλό επίπεδο σπουδών που τους παρέχει το Αριστοτέλειο αποτελεί βασικό εφόδιο των φοιτητών για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς με πολύ μεγάλες απαιτήσεις, αλλά και εχέγγυο των διακρίσεων που κερδίζουν.

Αναφερόμενος στους πόρους που διατίθενται για τη χρηματοδότηση αυτών των ομάδων, ο πρύτανης του ΑΠΘ σημειώνει ότι, δεδομένων των περιορισμένων μέσων από τη μία και των μεγάλων αναγκών του πανεπιστημίου από την άλλη, οι πρυτανικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων, ώστε να βοηθήσουν τους φοιτητές και να ενισχύσουν το ερευνητικό τους έργο. «Μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, το πανεπιστήμιό μας ενισχύει την έρευνα και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για καινοτομία, στο οποίο οι ερευνητικές ομάδες μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Το ποσό που διατίθεται αλλάζει σύμφωνα με τα διαθέσιμα του ΕΛΚΕ, όμως σε κάθε περίπτωση βαίνει αυξανόμενο κάθε χρόνο», εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου βρίσκονται πάντα δίπλα στις προσπάθειες των φοιτητών που έχουν στόχο την πρόοδο, την προαγωγή της έρευνας και την προσφορά των αποτελεσμάτων της στο κοινωνικό σύνολο: «Στηρίζουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα τους φοιτητές μας, τόσο με το ανθρώπινο δυναμικό του πανεπιστημίου, που βρίσκεται πάντα δίπλα τους, αρωγός σε κάθε τους προσπάθεια, όσο και με τις υποδομές που διαθέτει το Αριστοτέλειο. Είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε τους βήμα, έτσι ώστε η έρευνά τους να προοδεύει διαρκώς και να μπορέσει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το ειδικό Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας συμβάλλουμε και στην άμεση προώθηση νέων επιστημόνων στην αγορά εργασίας, προσπαθώντας να κάνουμε πράξη το ‘brain gain’», καταλήγει.