«Ν. Παπαϊωάννου: Στηρίζω την κατάργηση του ασύλου της ανομίας, όχι την κατάργηση του ασύλου», συνέντευξη στην ιστοσελίδα MyPortal.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17/10/2019

Λίγο καιρό μετά την ανάληψη καθηκόντων του ως Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Παπαϊωάννου μιλάει στο MyPortal για τις πρώτες του αποφάσεις ως πρύτανης, τα θέματα ασφαλείας, τα προβλήματα της φοιτητικής στέγης καθώς και το όραμά του για το ΑΠΘ.

«Η καθημερινότητα μέσα σε έναν χώρο που θεωρείται το δεύτερο σπίτι μας πρέπει να είναι φυσιολογική, χωρίς εντάσεις και προβλήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου ενώ προσθέτει πως αυτό τους ώθησε να προβούν σε ενέργειες, οι οποίες θα κλείσουν το campus στην παραβατικότητα και την ανομία και θα «ανοίξουν» το πανεπιστήμιο στην κοινωνία. Επισημαίνει ωστόσο πως το κλείσιμο των εισόδων πραγματοποιείται το βράδυ, τις ώρες δηλαδή που το πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το ζήτημα του ασύλου αναφέροντας πως «έχω στηρίξει την κατάργηση του ασύλου της ανομίας» ενώ πρόσθεσε πως για τον ίδιο, άσυλο είναι η ελευθερία έκφρασης πολιτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών απόψεων, κάτι το οποίο υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει. Ωστόσο τόνισε πως δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να επέμβει αστυνομία σε θέματα του ΑΠΘ. «Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ώριμη να διασφαλίσει την ηρεμία της χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις».

Ο κ. Παπαϊωάννου έδωσε «εύφημο μνεια» στους φοιτητές που «πήραν με τις πέτρες» ένα βράδυ τους ναρκεμπορους έξω από το ΑΠΘ.

Πηγή: myportal.gr