«Νίκος Παπαϊωάννου: Η κατάργηση του «ασύλου» απέδωσε καρπούς», συνέντευξη στη Δέσποινα Κρητικού, Karfitsa

Δημοσιεύθηκε στις 21/9/2019

Η ηρεμία μετά το τέλος των διαδηλώσεων στο περιθώριο των εγκαινίων της  ΔΕΘ χωρίς έκτροπα και επεισόδια γύρω από το ΑΠΘ οφείλονται, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, στην κατάργηση του κακώς νοούμενου ασύλου. Μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Πρύτανης  μιλάει στην Karfitsa για τα σχέδιά του για την ανάπτυξη του ΑΠΘ και τη συμβολή του στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης  των φοιτητών στις εστίες.

Πως αποτιμάτε τη μέχρι τώρα ισχύ της άρσης του ασύλου. Έχει βελτιωθεί η εικόνα μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων;

Κυρία Κρητικού, η απάντηση στην ερώτησή σας πιστεύω ότι δίνεται μέσα από τα ίδια τα γεγονότα. Ως Θεσσαλονικιά, φαντάζομαι πως ήσασταν εδώ κατά τη διάρκεια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θυμάστε αλήθεια κάποια άλλη χρονιά, που κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο; Που δεν έπεσε ούτε ένα δακρυγόνο; Κι όμως, φέτος έγινε. Ήταν μια περίτρανη απόδειξη πως με την ομόθυμη διάθεση όλων των συναρμόδιων φορέων αποφύγαμε εικόνες του παρελθόντος, οι οποίες αμαύρωναν τη φήμη του ιδρύματός και των ανθρώπων μας.

Ξέρετε, σε δεδομένες νοοτροπίες, που έχουν συν τω χρόνω παγιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, η αλλαγή είναι μία δύσκολη αποστολή. Δεν αρκεί μόνο ένα εκ των συμβαλλομένων μερών να θέλει να επιτύχει μία νέα συνθήκη. Πρέπει να υπάρξει ομόθυμη διάθεση τόσο από πλευράς της οργανωμένης πολιτείας, της ηγεσίας και των μελών του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος, αλλά και, πρωτίστως, της συν αυτώ κοινωνίας. Τα χρόνια άλλαξαν, οι συνθήκες είναι περισσότερο ώριμες από ό,τι ήταν λίγα χρόνια νωρίτερα και είμαι βέβαιος πως είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Ως παράδειγμα προς αποφυγή, επιθυμούμε, πλέον, να εξελιχθούμε σε παράδειγμα προς μίμηση. Ένα παράδειγμα που ορίζει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όχι ως άνδρο ανομίας και παραβατικότητας, αλλά ως τόπο όπου διαπρέπουν τα μέλη της κοινότητάς μας.

Το άσυλο ιδεών είναι μία Aρχή, η οποία για όλους μας, σας διαβεβαιώ, είναι αδιαπραγμάτευτη. Κοντά σε αυτήν θα πρέπει να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας, το οποίο έχει εκλείψει εδώ και δεκαετίες από το campus του Πανεπιστημίου μας. Αυτό θα αποτελέσει συγχρόνως μία ουσιώδη όσο και συμβολική νίκη, ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε παιδιά και γονείς, πως οι σπουδές στο ίδρυμά μας αξίζουν την επένδυση του χρόνου και του μόχθου τους, οικονομικού, και όχι μόνον. Ένα Πανεπιστήμιο και ένας τίτλος σπουδών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, δεν αποτελούν θέλγητρο για κανέναν. Επανακαθορίζοντας τους στόχους μας, επανακαθορίζουμε τον εαυτό και όλες τις δεδομένες και, εν πολλοίς, στρεβλές νοοτροπίες που σας προανέφερα. Επιτέλους, αλλάζουμε σελίδα.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας για το φετινό ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο;

Προτεραιότητά μας αποτελεί ένας συνδυασμός άμεσων ενεργειών που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας εντός του Πανεπιστημίου και οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις, που επιθυμούμε να καθορίσουν τη θητεία μας στα επόμενα χρόνια.

Σε πρώτο επίπεδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε το σύνολο ενός τεράστιου οργανισμού, που συναρθρώνεται και ορίζει την καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων και σπουδαστών. Σκοπεύουμε να απλοποιήσουμε μία σειρά διοικητικών, αλλά και όχι μόνον, διαδικασιών για την εύρυθμη λειτουργία του ΑΠΘ, διαδικασίες οι οποίες θα είναι διαφανείς και θα επιλύουν ζητήματα σε χρόνο άμεσο και αποτελεσματικά, καθώς το υδροκέφαλο κράτος είναι ο μεγάλος μας εχθρός.

Συγχρόνως, η παραβατικότητα και η ανομία εντός της Πανεπιστημιούπολης, είναι μία κατάσταση την οποία δεν αποδεχόμαστε. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση πιστεύαμε πως θα βρούμε «αντιστάσεις» από τους αρμόδιους φορείς της οργανωμένης πολιτείας. Αντ’ αυτού, όπως προανέφερα, η έννομος τάξη βρίσκεται στο πλευρό μας. Ήδη έχουμε προχωρήσει στη σφράγιση ορισμένων εισόδων που οδηγούν στο campus και που αποτελούσαν στέκια διακίνησης ναρκωτικών. Έχουμε πείσμα, υπομονή και επιμονή και δεν θα εφησυχάσουμε έως ότου οι συνάδελφοί μας νοιώσουν ασφαλείς να κυκλοφορούν στο campus όποια ώρα της ημέρας θελήσουν. Αρνούμαστε να είμαστε δέσμιοι της λογικής του: «έτσι ήταν πάντα, δεν αλλάζουν». Τώρα είναι η δική μας στιγμή να αποδείξουμε πως είναι εφικτό αυτό που θεωρείται διαχρονικά ανέφικτο.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, θέλουμε να προχωρήσουμε στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων μας μέσα από υλικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Έχει ήδη δρομολογηθεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης η αναβάθμιση του φωτισμού εντός του campus, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών και που, πέραν της αισθητικής αναβάθμισης, θα βοηθήσει σημαντικά στο ζήτημα της ασφάλειας. Άμεση προτεραιότητα θα δοθεί και στη διαρρύθμιση των χώρων στάθμευσης οχημάτων για το προσωπικό του ΑΠΘ εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Παράλληλα, είναι μία σειρά διαδικασιών που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, έχουν όμως μεγάλη σημασία για το μέλλον του Πανεπιστημίου μας. Η πιστοποίηση των προγραμμάτων των προπτυχιακών σπουδών μας στη βάση μιας πολιτικής διασφάλισης ποιότητας, η οποία και είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ένα από αυτά. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα μπορέσουμε να δούμε με αριθμούς τις ελλείψεις και τα τρωτά μας σημεία και θα μπορέσουμε σε βάθος τριετίας να προχωρήσουμε τόσο στην πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, όσο και, το σημαντικότερο, να έχουμε επαρκές διδακτικό προσωπικό, που θα διασφαλίζει τον μακρόπνοο σχεδιασμό και τη βιωσιμότητά τους σε βάθος χρόνου.

Τέλος, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή συνεργασία με την πολιτεία για το καλό της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα προσφύγουμε δικαστικά για τις αθρόες μετεγγραφές, που άφησε πίσω η ρύθμιση της απερχόμενης κυβέρνησης, διότι ως Πανεπιστήμιο ασφυκτιούμε από τις παράλογες και μη μελετημένες κινήσεις εντυπωσιασμού των εκάστοτε Υπουργών. Ως Πανεπιστήμια, θα διεκδικήσουμε το Αυτοδιοίκητο, όχι πια ως σλόγκαν, αλλά ως απτή πραγματικότητα και δεν θα ανεχθούμε να παίρνουν αποφάσεις ερήμην μας. Αποτελεί συνταγματικό μας καθήκον να προστατεύσουμε το υψηλό επίπεδο σπουδών μας και να μην διαψεύσουμε τις εξ ίσου υψηλές προσδοκίες των νέων μας φοιτητών, που μόχθησαν και δοκιμάστηκαν σκληρά στις εισαγωγικές τους εξετάσεις.

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ή κάποιες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διαβίωσης των φοιτητών σε εστίες (αν και δεν ανήκει σε εσάς η ευθύνη);

Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και είναι στρεβλό. Όπως είπατε και εσείς, την ουσιαστική ευθύνη για τις εστίες την έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Όπως όμως και για το θέμα της ασφάλειας εντός του campus, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση εγκαλούν την ηγεσία του ιδρύματος, δίχως να έχουμε τη δυνατότητα, μήτε και την αρμοδιότητα να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές τομές. Ας όψεται. Εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες είναι αλγεινή. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών μας να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αντιμετωπίζουμε και σε αυτήν την περίπτωση τον υδροκεφαλισμό του κράτους, που όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για κανέναν από τους συναρμόδιους φορείς, ούτε και για εμάς. Είναι καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και όχι να ψάχνουμε σε ποιον θα τις αποδώσουμε.

Ήδη επεξεργαζόμαστε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία του ΑΠΘ, ούτως ώστε αυτή να καταγραφεί αρχικά σε πληρότητα και κατόπιν να μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε είτε πρακτικά είτε οικονομικά και προς όφελος των φοιτητών μας. Ταυτόχρονα, έχουμε έρθει σε επαφή τόσο με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου για να μπορέσουμε να βρούμε μία φόρμουλα αποδοτικής συνεργασίας. Έχουμε θίξει το ζήτημα ως βασική προτεραιότητα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των αδυναμιών μας και γνωρίζουμε εξίσου καλά τα δυνατά μας σημεία. Εξαρχής θίξαμε τα κακώς κείμενα, πατάμε στη γη και δεν εθελοτυφλούμε, αντιθέτως γνωρίζουμε τα όσα εμπόδια τίθενται μπροστά μας στα χρόνια που έρχονται. Εάν θέλουμε όμως να συγκρινόμαστε με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, οφείλουμε να λειτουργούμε και στα πρότυπά τους. Έχουμε όνομα και ιδιότητα, κυρία Κρητικού. Ήμασταν στο ΑΠΘ πριν εκλεγούμε πρυτανικές αρχές και θα επιστρέψουμε στις θέσεις μας όταν τελειώσει η θητεία μας. Γιατί για εμάς το Αριστοτέλειο δεν είναι απλά ένα όνομα που περιστοιχίζεται από τοίχους και κιγκλιδώματα, είναι το ίδιο μας το σπίτι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η έμπρακτη στήριξη των φοιτητών μας με κάθε δυνατό μέσο όχι απλώς εγκολπώνεται σε αυτήν την ιδέα, αλλά αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και θα είμαστε ανένδοτοι σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε. Τους καλούμε και καλούμε και εσάς να σταθείτε αρωγοί μας σε αυτή την προσπάθεια. Για να αλλάξουμε εκείνη τη σελίδα που έχει ανάγκη τόσο ο μικρόκοσμος του Πανεπιστημίου μας, όσο και η ίδια η κοινωνία και η χώρα μας.

Πηγή: karfitsa.gr