Υποψήφιος Πρύτανης στο Α.Π.Θ. σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί

  • Πόσο εφικτή είναι η μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας; 

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουμε υποστεί ως Πανεπιστήμιο μια μεταρρυθμιστική κόπωση μετά τη θέση σε ισχύ αναρίθμητων νομοθετημάτων. Η μεταρρύθμιση του Ν. 4009/2011 αποδομήθηκε σχεδόν στο σύνολό της, χωρίς όμως να αντικατασταθεί από ένα ενιαίο και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε επίσης ένα άλλο μοντέλο διοίκησης του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεπώς, απαντώ πως ναι, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα τέτοιο μοντέλο είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και επιβαλλόμενη.

  • Ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα τρία πιο καυτά προβλήματα του ΑΠΘ;

Το πιο καυτό είναι η ασφάλεια. Το ζήτημα αυτό προσκρούει στην ταλαιπωρημένη έννοια του ασύλου, που ανακαλύφθηκε για να περιφρουρήσει την ακαδημαϊκή ελευθερία. Σήμερα, ωστόσο, η αποτελεσματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας προϋποθέτει την κατάργηση οποιασδήποτε μορφής ασύλου που δεν είναι ακαδημαϊκό. Η ανοχή μας απέναντι στην κάθε μορφής κακομεταχείριση που υφίσταται ο χώρος μας, θα πρέπει να είναι μηδενική. Η έως τώρα ανοχή, και ορισμένες φορές και συνδιαλλαγή, έχουν πλήξει βαρύτατα το κύρος του Πανεπιστημίου. Η βία και η ανομία μέσα στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν για όλη την επικράτεια. Η οργανωμένη πολιτεία είναι η μόνη που μπορεί και πρέπει να επιβάλλει την τάξη σε οποιοδήποτε χώρο με τα εντεταλμένα όργανά της.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της απαγκίστρωσής μας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής εξουσίας. Παρόλο που δεν άπτεται άμεσα των αρμοδιοτήτων μας, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητές μας να παρέμβουμε αποτελεσματικά στην κεντρική εξουσία. Θα της καταστήσουμε σαφές ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να θεσμοθετήσει ένα γνήσιο σύστημα αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ασχολείται κάθε μέρα με τα Πανεπιστήμια, όπως το κάνει τώρα. Εμείς στο ΑΠΘ διαθέτουμε και τη γνώση και την υπευθυνότητα να το διοικήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να το εντάξουμε στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και έρευνας. Η Πολιτεία θα πρέπει να μας εμπιστευτεί.

Το τρίτο ζήτημα είναι η γραφειοκρατία, που αποτελεί άμεση συνέπεια της κρατικής υπερρύθμισης, την οποία υφιστάμεθα σήμερα στα ΑΕΙ. Αλόγιστες κεντρικές ρυθμίσεις έχουν μετατρέψει τον καθηγητή σε γρανάζι ενός θηριώδους γραφειοκρατικού μηχανισμού. Η γραφειοκρατία απομυζά τη δημιουργικότητά μας, εξαντλώντας τις ήδη περιορισμένες λόγω της κρίσης αντοχές μας. Το Πανεπιστήμιο μοιάζει να έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο χαρτί, που μας τύλιξε και μας πνίγει. Η απλούστευση των διαδικασιών και η απαλλαγή από το άχθος των περιττών διοικητικών ενεργειών χωρίς καμιά προστιθέμενη αξία, θ’ αποτελέσει προσωπική μου δέσμευση, ώστε να επανέλθει πίσω στο φυσικό της χώρο η χαρά της προσφοράς και της δημιουργίας.

  • Θεωρείτε το νέο σύστημα εκλογής πρυτάνεων καλύτερο από το προηγούμενο; 

Προφανώς και διαφωνώ με το συγκεκριμένο σύστημα, διότι καταπολεμά την ταύτιση απόψεων της ομάδας ανθρώπων που θα κληθεί να διοικήσει το Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχουν πια σχήματα υποψηφίων Πρυτάνεων, που να διεκδικούν ως τέτοια την ψήφο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Οι αντιπρυτάνεις κατέρχονται μόνοι τους στις εκλογές, ανεξάρτητα από τους υποψηφίους πρυτάνεις, και οι εκλογείς έχουν το δικαίωμα να «σταυρώσουν» μόνον έναν Αντιπρύτανη, τη στιγμή που εκλέγονται τέσσερις! Αυτό, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, γνωρίζουμε όλοι για ποιο λόγο έγινε.

  • Για ποιο λόγο, άραγε;

Για όποιον και να έγινε, πιστεύω πως οι συνάδελφοι που θα εκλεγούν στις θέσεις των Αντιπρυτάνεων στο ΑΠΘ, θα έχουν την ωριμότητα να στοιχηθούν πίσω από μια ενιαία πρυτανική γραμμή πλεύσης, για να οδηγήσουμε το καράβι του Πανεπιστημίου μας στην έξοδο από την κρίση, στην οποία βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο. Αυτό είναι το όνειρό μου. Είναι σαφές, παρόλα αυτά, ότι προτιμώ να διοικήσω το Πανεπιστήμιο με συναδέλφους, με τους οποίους έχω δώσει αγώνες στην ανανεωτική πτέρυγα των μελών ΔΕΠ για την μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όποιος και να εκλεγεί, ωστόσο, προσωπικά, με την εμπειρία που διαθέτω, έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου να συνθέτω και να απελευθερώνω τις δημιουργικές δυνάμεις που έχει μέσα του ο καθένας που δουλεύει γύρω μου.

  • Ωστόσο, λένε ότι δεν έχετε την πείρα που διαθέτει ο ανθυποψήφιός σας.

Αυτοί που το λένε αυτό, δεν πιστεύω ότι προσφέρουν καλή υπηρεσία στον ανθυποψήφιό μου. Καλύτερη υπηρεσία θα του προσέφεραν εάν τον συμβούλευαν να παραιτηθεί έστω και τώρα από τη θέση του Αντιπρύτανη, ώστε να διεξαγάγουμε μια αναμέτρηση επί ίσοις όροις. Διότι, είναι άλλο να έχεις εκλεγεί στη θέση του αντιπρύτανη και άλλο να έχεις οριστεί στη θέση αυτή. Και η Πρυτανεία του ΑΠΘ δεν κληρονομείται, αλλά εκλέγεται.

  • Τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε ότι είστε «κομματικός» υποψήφιος;

Όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ τις πολιτικές προτιμήσεις όλων μας στο Πανεπιστήμιο, οι παλιότεροι τουλάχιστον. Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί θα πρέπει να απολογούμαι ΕΓΩ για τις δικές μου απόψεις και ΑΛΛΟΙ ν’ απολογούνται αζημίως για τα πεπραγμένα μιας Κυβέρνησης, που δεν άφησε τίποτα όρθιο στην ανώτατη εκπαίδευση, ιδίως μετά τον τελευταίο νόμο περί πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ.

Από ’κει και πέρα, όλοι γνωρίζουν πως οι φιλοδοξίες μου περιορίζονται εντός των τειχών της Πανεπιστημιούπολης. Όλοι γνωρίζουν επίσης, πως αν ήθελα να κάνω πολιτική καριέρα, θα την είχα κάνει. Προτίμησα, όμως, την Πανεπιστημιακή καριέρα και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω την Πρυτανεία ως εφαλτήριο, όπως άλλοι συνάδελφοι στο παρελθόν. Κυρίως, όμως, θα είμαι Πρύτανης όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Γιατί, εκτός των άλλων, πιστεύω πως η κομματοκρατία έχει βλάψει το Πανεπιστήμιο.