Ερωτήσεις – ντιμπέιτ- Υποψήφιοι Πρυτάνεις- Εφημερίδα “Μακεδονία”

  1. Ανομία, παραβατικότητα και ναρκωτικά αποτελούν τις μεγαλύτερες πληγές του ΑΠΘ. Παρά τις προσπάθειες  αντιμετώπισης της κατάστασης  το πρόβλημα παραμένει. Τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε πρύτανης, πως θα αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα;

Δεν είναι ανεκτό, σε καιρούς στέρησης ακόμη και των προς το ζην πολλών συμπολιτών μας, εμείς να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την αδυναμία της φυσικής προστασίας στο campus, που συντηρούν ένα κλίμα διάχυτης υποβάθμισης τριγύρω μας, η οποία επιτρέπει στην εγκληματικότητα να ανθεί στο χώρο μας. Δεν πάει άλλο. Τέλος σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Το Πανεπιστήμιο του σήμερα, δεν μπορεί να σχετίζεται με τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα. Η ανοχή μας πρέπι να είναι μηδενική. Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μιλάμε για άσυλο ανομίας. Επομένως επιβάλλεται η κατάργηση του ασύλου της ανομίας και η αντιμετώπισή της μέσα στο Παν/μιο, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν σε όλη τη επικράτεια. Η οργανωμένη πολιτεία, είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να επιβάλλει την τάξη σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, με τα εντεταλμένα όργανα που διαθέτει. Προσωπικά δεσμεύομαι πως, ως Πρύτανης του Α.Π.Θ., η καθημερινότητα με την ανομία και την παραβατικότητα, θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα και θα την αλλάξω με όποιο κόστος.

  1. Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ένα νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον με την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα ΑΕΙ, τη δημιουργία νέων τμημάτων και την ίδρυση ενός νέου πανεπιστημίου στη Μακεδονία, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που “εκτοπίζει” το ΑΠΘ από τη θέση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει το ΑΠΘ στη νέα εποχή που ανοίγετε και ποιες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει;

Η ουσία σήμερα είναι ότι ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης όπως εμφανίζεται αποτελεί οπισθοδρόμηση. Η δημιουργία νέων  τμημάτων χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς καμία επαγγελματική προοπτική για τους φοιτητές τους, χωρίς αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών τους, δεν συνάδει με οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκή δεοντολογία. Κατά τη γνώμη μου και με βάση αποφάσεις του ΣτΕ εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την συνταγματικότητα αυτού του νόμου. Επιπρόσθετα, εγείρεται ένα μεγάλο θέμα με τον αριθμό των φοιτητών που θα μετεγγραφούν. Το ΑΠΘ καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην διαμόρφωση πολιτικών για την ανώτατη εκπαίδευση συμπαρασύροντας στρατηγικά τα υπόλοιπα ΑΕΙ σε μία προσπάθεια αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη ή τουλάχιστον βελτίωσης της υπάρχουσας διαμορφωμένης κατάστασης. Το Αριστοτέλειο μπορεί και πρέπει να ασκήσει ηγετικό ρόλο σε όλο το φάσμα της πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

3. Την επόμενη ημέρα της εκλογής του ο Πρύτανης του ΑΠΘ θα κληθεί να διοικήσει με αντιπρυτάνεις που εκλέχθηκαν με το νέο σύστημα (ξεχωριστό ψηφοδέλτιο), γεγονός που απαιτεί συνεργασίες. Πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι το τοπίο που θα δημιουργηθεί και ποια είναι η δική σας στρατηγική για την ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα διοίκησης;

Προφανώς και διαφωνώ με το συγκεκριμένο σύστημα. Οι αντιπρυτάνεις κατέρχονται μόνοι τους στις εκλογές, ανεξάρτητα από τους υποψηφίους πρυτάνεις. Αυτό, γνωρίζουμε όλοι για ποιο λόγο έγινε. Πιστεύω πως οι συνάδελφοι που θα εκλεγούν στις θέσεις των Αντιπρυτάνεων στο ΑΠΘ θα έχουν την ωριμότητα να στοιχηθούν πίσω από μια ενιαία πρυτανική γραμμή πλεύσης, για να οδηγήσουμε το καράβι του Πανεπιστημίου μας στην έξοδο από την κρίση, στην οποία βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο. Αυτό είναι το όνειρό μου. Όποιος και να εκλεγεί, ωστόσο, προσωπικά, με την εμπειρία που διαθέτω, έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου να συνθέτω και να απελευθερώνω τις δημιουργικές δυνάμεις που έχει μέσα του ο καθένας που δουλεύει γύρω μου.

4. Γιατί να ψηφίσουν εσάς ως νέο Πρύτανη οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα  για το ΑΠΘ;

Αποφάσισα να εκτεθώ στην κρίση των συναδέλφων:

Για ένα πανεπιστήμιο ασφαλές, φιλικό στους εργαζόμενους και στους φοιτητές, καλαίσθητο και λειτουργικό.

Για ένα πανεπιστήμιο που θα πρέπει να μπει στα 100 καλύτερα του κόσμου, ΟΧΙ για ένα πανεπιστήμιο που θα μηρυκάζει την αυταρέσκειά του τονίζοντας απλώς ότι είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

Για πρυτανικές αρχές με καθαρό σχέδιο και αποφασιστικότητα,που δεν θα περιορίζονται στη λεκτική καταδίκη κάθε βιαιότητας, που δεν θα αναλίσκονται στην έκδοση δελτίων τύπου με δακρύβρεχτες καταγγελίες προς την αστυνομία και τις αρχές, που δεν θα ανέχονται τους μπαχαλάκηδες, τους no-borders και τους σιωπηρούς υποστηρικτές τους εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Καλώ όλους με αισιοδοξία, να ξαναπάρουμε το μέλλον του Πανεπιστημίου στα χέρια μας. Να κάνουμε το Αριστοτέλειο πρότυπο ακαδημαϊκότητας και δημιουργικότητας.